„Gotuj, krój, wow” – na Sylwestrze będzie szał!

Tytuł: „Krój, gotuj, wow. 50 kulinarnych przygód krok po kroku”
Autor: opracowanie zbiorowe

Dzisiejsza recenzja będzie krótsza od pozostałych, a to z powodu, że dziś pod lupę kładę książkę… kucharską. Ostatnio od wydawnictwa Insignis otrzymałam niesamowicie wydane „Krój, gotuj, wow. 50 kulinarnych przygód krok po kroku”. Od samego patrzenia można zrobić się głodnym. Dla osoby mało uzdolnionej kulinarnie tak jak ja to idealny prezent, zwłaszcza, że ta książka nie zawiera nudnych przepisów, napisanych nieprzystępnym językiem, zamiast tego w środku znajdujemy setki ilustracji, które krok po kroku oświecają nas i podpowiadają co mamy zrobić.

przepis-lazania1Aktualnie wszędzie panuje świąteczny klimat, choinki w sklepach, karpie pływają sobie w marketach, ale za parę dni wszystkich ogarnie przedsylwestrowy szał. Za każdym razem co roku zadajemy sobie dwa pytania dzień przed Sylwestrem: Co ja na siebie włożę? i Czym mam poczęstować znajomych?! „Krój, gotuj, wow” prezentuje wiele pomysłów jak uświetnić tą wyjątkową imprezę. Na pierwszy ogień idą przystawki, od nadziewanych prawdziwków aż po tort Frittata, później mamy dziewięć przepisów na makarony, nareszcie możemy przejść do dania głównego (schabowe z masłem i szałwią czy też labraks w paczuszce, p.s. labraks to ryba :P), a na koniec w sam raz na Sylwestra parę przepisów na przepyszne desery.

przepis-tiramisuSkoro takie beztalencie kulinarne jak ja potrafiło przyrządzić bez problemów szarlotkę z tej wspaniałej książki to musi coś znaczyć. Dodatkowo na końcu możemy znaleźć kilka pomysłów na menu, m.in. menu wiosenne czy też menu na kolację urodzinową. Osoby, które nie mają zbytnio wyważonej ręki i nie za bardzo wiedzą ile trzeba sypnąć albo wkroić różnych składników, nie muszą się martwić, że coś „schrzanią” (dosłownie i w przenośni), bo książka posiada uwagi do przepisów („Natka zawsze oznacza natkę pietruszki” :D), techniki kulinarne („Z krewetek lepiej usuwać czarne żyłki (jelita), które biegną wzdłuż grzbietu, bo są one niesmaczne.”) i słowniczek (Panierowanie- Chodzi o zanurzenie kawałków ryby, mięsa lub warzyw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.”)

pizza_01Podsumowując, jeśli nie macie pojęcia co upichcić na Sylwestra czy jakąkolwiek inną imprezę, która zbliża się z zawrotną prędkością, a Wy wciąż nie wiecie jak się szatkuje to jest to książka idealna na dodatek świetnie zilustrowana. Polecam zakupić jeszcze przed końcem roku, sama zamierzam skorzystać z niej i przywitać Nowy Rok ze znajomymi, piccolo, „czekoladową rozkoszą” i sernikiem z mascarpone. 🙂

Ocena 10/10

CSW_cover_PL

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s